“Changing your mindset”

Productinnovatie en ons brein: Changing your Mindset
Het concept ‘cradle to cradle’ draait om duurzaamheid, innovatie en een lange termijn perspectief. Minder slecht is niet voldoende. Middels een nieuwe manier van werken moeten we zoeken naar producten en diensten die juist goed zijn en een positieve bijdrage leveren aan de productlevens-cyclus, waarin volledig hergebruik centraal staat. Hiervoor is het noodzakelijk dat producenten, afvalverwerkers en adviseurs de handen (en hun kennis) ineen slaan om zo samen tot nieuwe, creatieve en baanbrekende ontwerpen te komen.
Dit is echter niet eenvoudig. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onze hersenen, hormonen en genen een belangrijke rol spelen als het gaat om onze creativiteit en het ontwikkelen van een verandering van mindset. Soms werken ze juist mee, maar soms zijn er ook valkuilen die ervoor zorgen dat ons ‘brein’ zich angstvallig vastklampt aan het bestaande. Tijdens deze lezing wordt ingegaan op de biologische basis van gedrag. In een tijd waar steeds meer technieken beschikbaar komen om bijvoorbeeld hersenactiviteit in kaart te brengen, en waar zelfs gesproken wordt over het ontbreken van een vrije wil, is het tijd om feit en fictie van elkaar te scheiden. Wat overblijft zijn buitengewoon inspirerende inzichten in uzelf, en de personen om u heen. Natuurlijk zijn er ook voldoende praktische tips en aanbevelingen om het optimale uit ons eigen lichaam te halen.
Om het ‘cradle to cradle’ concept tot een succes te brengen is de gezamenlijke inzet van producenten, afvalverwerkers en adviseurs alleen niet voldoende. Ook de klant zal bereid moeten zijn met een ‘open mind’ nieuwe productoplossingen te accepteren en te omarmen. Aan de hand van de laatste wetenschappelijke inzichten over de werking van ons brein, worden de handvatten besproken die Neuro-marketing ons biedt om de juiste boodschap naar de consument over te brengen. Het gaat hier niet om het manipuleren van de percepties van de klant, maar om het stimuleren en ontwikkelen van een lange termijn relatie, waarin zowel klant als producent actief zijn in een wederkerige vertrouwensrelatie.
Over de spreker:
Wouter van den Berg behaalde in 2008 cum laude zijn MSc in Economics & Business aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, met als specialisatie marketing. Aansluitend werd hij aangesteld als promovendus op het gebied van de neuro-economie met Professor Willem Verbeke als promotor en verbond zich als onderzoeker en (gast)docent aan het Instituut voor Sales en Account Management (ISAM). Zijn bottom-up benadering van het doen van onderzoek motiveerde hem om naast zijn werkzaamheden als promovendus zich verder te verdiepen in de fundamentele neurowetenschappen, wat in 2010 leidde tot het behalen een MSc in Neuroscience (wederom cum laude) aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s