Vooraankondiging Afvalcafé: “reserveer alvast 11 December 2012 in uw agenda”

Het Afvalcafé opent haar deuren op 11 December 2012 en nodigd u uit voor een inspirerende middag!

150 jaar geleden kregen we geld voor onze afval. Als we er geen geld voor kregen, dan werd het in ieder geval gratis opgehaald om de veiligheid te garanderen. We zijn in deze maatschappij van een staat met noodzaak voor hygiëne naar een snelle consumptiemaatschappij gegaan.

Thema: Wanneer levert afval nou daadwerkelijk geld op. Kun je buiten de wetgeving om een economische rendabel concept te maken. Heeft duurzaamheid een economische kans in Nederland.

Het Afvalcafé bekijkt deze stelling vanuit een praktisch oogpunt. Je hebt een economisch model nodig om een doorbraak in de praktijk te bewerkstelligen. Waarom gaat de ontwikkeling van recycling zo langzaam. “Kunnen we met elkaar door innovatie een doorbraak realiseren?”.

Het Afvalcafé wil het samenwerken tussen de deelnemers bevorderen. Wordt het afval geld waard of wordt het afval juist minder geld waard. Dilemma: investeren op een korte cycli van producten of duurt het nog 30 jaar voordat we volledig controle hebben over hergebruik en recycling, door o.a. reverse engineering en het recyclen van oude onderdelen. IJzerhandelaren hebben al heel lang een verdienmodel, maar hoe is het met de andere stromen? Er zijn al diverse systemen geïntroduceerd, verwijderingsbijdrage, statiegeld, maar is dit wel economisch?

Als je kijkt naar innovatie: zit dit nou juist aan de kosten- of aan de opbrengstenkant. Kunnen duurzame relaties worden opgebouwd of is recycling zo dynamisch dat dit niet mogelijk is? Of liggen de productverantwoordelijkheid niet op de juiste plaats?

Hoe duurzaam is een “Ecologische cyclus” (Economische cyclus versus de ecologische cyclus) Is de Ecologische cyclus economisch levensvatbaar? Ecologische cyclus = van afval naar grondstof.

Willem van ’t Geloof van “Geschiedenis in bedrijf” zal u meenemen naar de innovaties uit het verleden, de mogelijkheden in het heden en de ontwikkelingen en trends voor de toekomst. Er zullen inspirerende voorbeelden worden gepresenteerd door bedrijven uit de praktijk. We houden een innovatieve workshop, waarin we kennis en vaardigheden combineren. We sluiten de middag af met een netwerkborrel.

Het Afvalcafé team en onze kennis delers en innovatie vermenigvuldigers zijn aanwezig. Het Afvalcafé geeft u energie om samen stappen vooruit te zetten! Schrijf je alvast hier in.

U bent van harte welkom van 15.00u t/m 18.30u in het Inspirience Center van Qurius.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s