Omgekeerd inzamelen; what’s in it for me??

Dagobert duckAfgelopen maand heb ik samen met een engineersbureau een groot aantal gemeenten en/of inzamelaars via een nieuwsbrief het dilemma van het omgekeerd inzamelen voorgelegd. Dit vanuit de optiek dat de gecombineerde kennis van mijzelf en het bureau van  grote toegevoegde waarde kon zijn voor gemeenten of inzamelaars in de overgang naar deze nieuwe manier van inzamelen. Voor het aantal reacties had ik geen handen nodig, dat waren er namelijk geen……

Het uitblijven van reacties of vragen heeft me wel even bezig gehouden. In deze tijd, waar gezocht wordt naar oplossingen voor de 65% hergebruik van het huishoudelijk afval die gemeenten in 2015 gerealiseerd moeten hebben, was er blijkbaar niemand die op de een of andere manier interesse of vragen had over onze aanpak voor omgekeerd inzamelen. Interessant; waren we te vroeg en is deze ontwikkeling nog een brug te ver? of waren we te laat en was ons voorstel meer een soort mosterd na de maaltijd? Of speelt er toch wat anders?

Misschien had ik toch het extra stuk informatie moeten verschaffen dat wij in onze aanpak hebben zitten, namelijk wat de overgang naar omgekeerd inzamelen een gemeente op gaat leveren. Want dat is de vraag die gesteld wordt: What’s in it for me?!

Als een gemeente haar inzamellogistiek volledig op zijn kop zet, moet er wel voordeel te behalen zijn, toch? Zeker omdat het overgaan naar omgekeerd inzamelen samen gaat met een investering in ondergrondse containers [of zou dat ook anders kunnen?]

Daarom heb ik een business case gemaakt die laat zien welke voordelen een gemeente of inzamelaar kan realiseren met het overgaan op omgekeerd inzamelen.

Om alvast een tip van de sluier op te lichten:

Een gemiddelde gemeente met stedelijkheidsklasse 2 in Nederland produceert ongeveer 242 kilo restafval per inwoner per jaar. Sorteeranalyses* laten zien dat 84% hiervan herbruikbare grondstoffen zijn. Theoretisch zouden deze ruim 200 kilo herbruikbare grondstoffen dus niet naar de afvalverbranding moeten gaan, maar gescheiden moeten worden ingezameld.

Nu ben ik er eentje die een glas altijd halfvol ziet, maar zelfs ik weet dat hier praktijk en theorie niet ėėn op ėén op elkaar aansluiten. Echter……het is zeer goed mogelijk om met de inzet van omgekeerd inzamelen zeker 60 – 75% van die 84%, dus van die 200 kilo, als herbruikbare grondstoffen in te zamelen.

Terug naar de oorspronkelijke vraag: What’s in it for me?? Nou, zo’n 120 kilo [of meer] per inwoner per jaar minder restafval tegen het geldende verbrandingstarief afvoeren. En dan laat ik de extra opbrengsten van de gescheiden ingezamelde stromen nog even buiten beschouwing.

Over de auteur

Ellen Hermens is onze vaste adviseur voor bedrijfskundige afval onderwerpen. Ben je geïnteresseerd, vraag dan voor meer informatie naar Ellen Hermens van Spazzatura.  www.spazzatura.nl

*sorteeranalysegegevens beschikbaar gesteld door Eureco BVGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s