Participatiewet en Re-shoring

Nieuwe ronde…nieuwe kansen in SW!

In het voorjaar van 2012 organiseerde branchevereniging NVRD een themadag rond de Wet Werken Naar Vermogen (WWNV).  Een onderwerp dat leefde bij de leden van de vereniging. Gemeenten kregen er immers een zorgtaak bij en als vanzelfsprekend werd er direct ook naar de afvalbedrijven gekeken. Dat was niet zo gek natuurlijk. Afval- en BOR-bedrijven geven al invulling aan een of meer gemeentelijke zorgplichten en staan ook anderszins dicht bij gemeenten.

Toen de wet als gevolg van de kabinetscrisis controversieel werd verklaard stopten veel bedrijven niet met hun inspanningen om met gemeenten te kijken naar mogelijkheden om de SW doelgroep zinvol werk te verschaffen. Dat gebeurde vanuit een oprechte betrokkenheid en wens om maatschappelijk bij te dragen maar ook vanuit bedrijfsmatige overwegingen.

Per sociaal akkoord van april 2013 werd de WWNV weer verlaten. Nu komt de Participatiewet. De wet gaat 3 wetten/regelingen vervangen, te weten WSW, WAJONG en WWB. De wet moet nog behandeld worden in de 2e kamer, maar de contouren zijn helder en lijken breed gedragen. Per 2015 zal er geen nieuwe instroom zijn in de sociale werkvoorziening. Er komen ca 35 regionale ‘werkbedrijven’ die vooral een regiefunctie lijken te gaan krijgen in de bemiddeling van arbeidsgehandicapten (…). Aan mensen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt zullen blijvend beschermde werkvormen worden aangeboden.

Push

Bedrijven die door de werkbedrijven bemiddelde medewerkers in dienst nemen zullen daarvoor worden beloond met een loonkostensubsidie: het verschil tussen de loonwaarde van de medewerker en het minimumloon (met een max van 70% boven het minimumloon).

Zoals gezegd hebben veel bedrijven in de Afval-en BOR-branche niet gewacht op regelgeving. Bedrijven als ACV (Ede) en Dar (Nijmegen) maakten al stevig werk van SW toenadering. Plannen en intenties om relaties aan te gaan of te verdiepen tussen Afval- BOR-bedrijven en SW bedrijven zijn er eigenlijk vrijwel overal.

Per kamenbrief hebben bewindslieden deze maand (september 2013) laten weten kansen te zien in het fenomeen Re-shoring (het terughalen van productie die eerst werd uitbesteed naar lage-lonen-landen). Die kansen worden ook gezien door SW bedrijven. De Tilburgse Diamantgroep is al concreet bezig om met een klant om productieprocessen (die tot voor kort werden uitgevoerd in China) geschikt te maken voor de eigen populatie.  Er zijn inmiddels meer SW bedrijven die hier stevig op inzetten en daarvan kunnen de eerste resultaten al gemeld worden.

Kortom, onze Afval- en BOR-branche lijkt concurrentie te krijgen op de ‘SW’ arbeidsmarkt. Misschien een extra goede reden om de kansen van de participatiewet om te zetten in actie.

Is het voorgaande onzin, onvolledig of aanleiding om verder te praten? Ik hoor het graag:

hn@harrienouwens.nlGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s